Er en frierring det samme som en forlovelsesring? Vi gir deg svaret her.
FRIERIET
Du har tatt en stor avgjørelse. Du har bestemt deg for å fri. Du har funnet den rette og vil starte et nytt kapittel i livet, en ny tid hvor dere er to, men likevel ett. Du trenger en ring. En frierring. Ringen skal være en viktig del av frieriet ditt. Frierringen må være perfekt. Frierringen skal oppfylle mange krav og hensyn, og du ønsker å finne en frierring du er sikker på at hun vil like. Du ønsker en ring som har god kvalitet samtidig som den må være innenfor budsjettet ditt. Du skal gjøre en stor investering i frierringen og det er viktig at du gjør et godt kjøp.
HVA ER EN FRIERRING?
En frierring er ringen du bruker når du skal fri. Frierringen kalles også forlovelsesring, så det er altså bare to forskjellige begreper for samme ring.
Frieriet skal være en overraskelse og tradisjonelt er det mannen som velger frierringen, i motsetning til gifteringer, som man oftest velger sammen. Frierringen bæres vanligvis på venstre ringfinger, men det varierer fra land til land og i forskjellige kulturer. Det blir også stadig vanligere å bære frierringen sammen med gifteringen på høyre hånd.
Det finnes mange forskjellige typer frierringer. De aller fleste frierringer har diamanter og den vanligste varianten er en enstens diamantring. Alliansering kan også være et alternativ, men fordi enstensringen er veldig klassisk og også enkel å forandre størrelse på kan det være lurt å velge denne. Det kan jo være du velger feil størrelse og da er det godt å vite at det er en smal sak å rette opp i dette. En enstensring med diamant er også regnet som det mest klassiske og tradisjonelle.
Hvis du ønsker en enstensring som frierring, tilbyr Tesori Diamanter mange modeller å velge blant. Bestselgeren og den mest klassiske er Cielo Frierring. En annen klassisk variant med seks klør er Sincero Frierring som har noe tynnere ringskinne enn Cielo. En tredje klassiker er Verità. Vi tilbyr også frierringer beregnet på den sporty typen som for eksempel Brillante.
- 0,15 carat7990,–7990,–
- 0,20 carat10990,–10990,–
- 0,25 carat12990,–12990,–
- 0,30 carat14990,–14990,–
- 0,35 carat16990,–16990,–
- 0,40 carat19990,–19990,–
- 0,45 carat22990,–22990,–
- 0,50 carat25990,–25990,–
- 0,60 carat33990,–33990,–
Her kan du se et lite utvalg av våre frierringer
For å være sikker på at du velger den perfekte frierringen bør du ta hensyn til vår egen diplomgemmolog og daglig leder i Tesori Diamanter Terje Gaupseths fem beste tips:
- Undersøk hvordan kvaliteten på diamanter blir definert
Hva definerer “høy kvalitet”? Hvilke sertifiseringer er til å stole på? De som tilbyr frierringer og diamanter må kunne informere deg om hver enkelt diamant de selger. Det finnes mange forskjellige sertifiseringer, men ikke alle er like seriøse. Det mest kjente diamantsertifikatet får du fra GIA. Vi anbefaler at du kjøper en frierring som kommer med dette sertifikatet. - Hva slags farge og klarhet ønsker du på diamanten?
En diamant med naturlig klarhet er vesentlig mer eksklusivt enn klarhetsforbedrede diamanter (CE-forbedrede). Til en frierring anbefaler vi å velge hvite diamanter uten fargeskjær, og Tesori gir deg kritthvite diamanter i kvaliteten TW(F). De færreste vil klare å sjelne fargeforskjellen i en TW(F) og en River, så vi anbefaler ikke å bruke ekstra penger på dette. - Legg merke til hva slags diamantslip du får
En dårlig slipt diamant reflekterer ikke lyset godt nok og den glitrer mindre. Du bør prioritere en diamant som har det beste slipet som finnes, Excellent Cut. - Finn ut hvor diamantene kommer fra
Diamanter som selges hos forhandlere som er medlemmer av Norges Gullsmedforbund er garantert etisk handlet. Diamanter som selges fra andre kanaler kan stamme fra kriminelle miljøer, være produsert av mennesker som blir utnyttet eller produsert med miljøfiendtlige metoder. - Ha rett sammenligningsgrunnlag
Ved å ta utgangspunkt i punktene over får du et korrekt sammenligningsgrunnlag.
Alle Tesori frierringer med diamanter kommer med ekthetssertifikat, og alle diamanter over 0,25ct leveres med verdens mest anerkjente internasjonale diamantsertifikat – GIA.
HVA ER FORSKJELLEN PÅ FRIERRINGER OG GIFTERINGER
Frierringer og gifteringer brukes ved forskjellige anledninger. Frierringer overrekkes den utkårede når du frir. Gifteringer ”byttes” når man inngår ekteskap. Gifteringer bæres ofte av både mann og kone. Hvilke fingre frierringer bæres på varierer fra kultur til kultur, men i vår del av verden har de fleste frierringer på venstre ringfinger. Bakgrunnen for dette kan spores til en teori om at romerne i oldtidens Rom trodde det var en blodåre som gikk fra ringfingeren til hjertet. Blodåren ble kalt ”Vena Amoris” og betyr noe sånt som kjærlighetsåren.
FRIERRINGER HAR VÆRT I BRUK LENGE
Frierringer har vært brukt i lang tid gjennom historien. Selv om det ikke har kunnet la seg bevise historisk så er det mange som mener at egypterne tok i bruk frierringer allerede i 3000 år f.Kr. De første veldokumenterte bevis på bruk av frierringer finner vi i oldtidens Rom i ca. 800 år f.Kr. Romerne hadde frierringer i gull, men det var vanlig å få to frierringer og den andre var i jern. Jernringen ble brukt til hverdags og innenfor husets fire vegger, mens gullringen ble brukt offentlig.
DIAMANTER I FRIERRINGER
Det skulle ta lang tid før en diamantring ble brukt som frierring. Den første gangen var da Erkehertug Maximilian av Østerrike fridde til Maria av Burgund. Erkehertugen fridde i 1477 i det keiserlige hoff i Wien. Frieriet gikk etter planen og bruken av diamantring som frierring ble etter dette vanlig blant aristokratiet i Europa.
Selve ordet ”diamant” stammer fra det greske ordet ”adamas”. Det betyr ”uforgjengelig” eller ”uovervinnelig”. Diamantene ble dannet for flere tusen år siden, langt nede under jordskorpen. Et ekstremt trykk og svært høye temperaturer bidro til at diamantene oppsto. Senere vulkanutbrudd dro med seg rådiamantene og distribuerte dem i hav og elveleier.
Ca. 800 år f.Kr. ble de første diamantene funnet. Det var i India de første funnene ble gjort og forekomstene var rike nok til å dekke etterspørselen helt frem til 1800-tallet. De aller fleste diamantene kommer i dag fra vestkysten av Afrika. Etter utvinning blir brorparten av rådiamantene sendt til India, Russland, Kina, Thailand og Israel for å kuttes og slipes. De ferdige diamantene selges så for bruk i blant annet frierringer.
Bare omtrent 20% av alle diamanter holder høy nok kvalitet til å kunne bli brukt som smykkestener. De øvrige diamantene blir benyttet i industrien.
DE BEERS
Mange har sikkert hørt om firmaet De Beers i forbindelse med diamanter. De Beers er verdens største konglomerat som handler med diamanter. Selskapet ble startet av Cecil Rhodes i Sør-Afrika i 1888.
De Beers har vært involvert i alle deler av verdikjeden og er en betydelig aktør innen salg av diamantsmykker. I 1938 gjorde de flere markedsundersøkelser og oppdaget at den yngre generasjonen i mindre grad var opptatt av å benytte diamantringer som frierringer. Det var en vanskelig tid med mye arbeidsløshet og utfordrende økonomiske forhold.
Prisene for diamanter hadde falt kraftig og De Beers forstod at de måtte gjøre tiltak for styrke markedet. I en stor kampanje informerte de forbrukerne om hva som var viktig å vite om kvalitet på diamanter, blant annet ved å fortelle om de fire C’ene. Det berømte slagordet ”A diamond is forever” stammer fra denne kampanjen. At en diamant varer evig gir gode assosiasjoner når den brukes i en frierring.
Noen av våre frierringer
- 0,20 carat10990,–10990,–
- 0,25 carat12990,–12990,–
- 0,30 carat14990,–14990,–
- 0,35 carat16990,–16990,–
- 0,40 carat19990,–19990,–
- 0,45 carat22990,–22990,–
- 0,50 carat25990,–25990,–
- 0,60 carat33990,–33990,–
- 0,70 carat43990,–43990,–
Noen av våre frierringer
DIAMANTPRIS
Størrelse på en diamant har mye å si for prisen. Store diamanter er sjeldne og følgelig mer verdifulle enn små. Prisen er eksponentiell slik at en diamant som er dobbelt så stor ikke koster bare det dobbelte, men gjerne 10 ganger så mye. Størrelse, eller carat, er en av de 4 C’ene – Carat, Color, Clarity og Cut. Alle de fire C’ene er faktorer som avgjør en diamants pris.
FRIERRING I HVITT, GULT, ROSÈ-GULL ELLER PLATINA
Det er flere muligheter å velge i når du skal avgjøre hvilket materiale du ønsker i frierringen. Det er vanlig å bruke hvitt gull fordi det hvite gullet passer fint sammen med hvitheten i diamanten, men gult gull, platina og roségull er også vakkert. Det er mulig å bruke både 14 og 18 karats gull, men det kan være lurt å bruke 14 karat i en frierring fordi det ikke er så mykt som 18 karat.
Et annet alternativ er frierring i platina. Platina er naturlig hvitt og har ikke det samme behovet for fornying som hvitt gull. En frierring av platina tilfredsstiller også høye hypoallergiske krav. Platina er et sjeldent materiale og er mer kostbart enn gull. Verdt å merke seg er at egenvekten er omtrent 60% tyngre enn gull.
Det er også en mulighet å velge frierring i gult gull eller roségull. Slike materialer er veldig holdbart og svært enkelt å vedlikeholde. Riper i en frierring er ikke til å unngå og det er ikke så synlig i gult gull eller roségull. .
Tesori Diamanter leverer selvfølgelig frierrringer i alle de ovenfor nevnte materialene.
VEDLIKEHOLD AV FRIERRINGEN
Alle diamantringer har behov for litt stell for å ivareta den vakre briljansen. Når diamanten blir utsatt for hverdagslivet kan den raskt trekke til seg fett og bli matt og lite glansfull. Det gjelder særlig for dem som sjelden tar av seg frierringen. Det er enkelt å holde diamanten pen og briljerende. Bland litt varmt vann og Zalo. Bruk en ren tannbørste til å vaske diamanten forsiktig. Diamanten i frierringen blir skinnende blank igjen.
Vi i Tesori Diamanter har spesialutstyr for grundig rens hvis du har behov for det. Når behovet oppstår kan vi også pusse opp frierringen og rodinere den på nytt. Dette er enkle og rimelige operasjoner.
KJENTE FRIERRINGER
- For et par år siden fridde Prins William i England til sin Kate. Prins William brukte den samme ringen faren hans, Prins Charles, brukte da han fridde til Prinsesse Diana på 80-tallet. Frierringen er laget med en 18 carat stor safir omkranset av diamanter.
- Da Prins Rainier av Monaco i 1955 fridde til Hollywoodstjernen Grace Kelly overrakte han en frierring med en 12 carats diamant.
- Skuespilleren Scarlett Johansson har bosatt seg i Paris og lever en bohemaktig livsstil. Da passet det bra at mannen hennes, journalist Romain Dauriac, fridde med en Art Deco ring med tre runde diamanter omringet av mindre diamanter.
- Jennifer Aniston, kjent fra flere filmer og tv-serien Friends, var etter sigende godt fornøyd med frierringen hun fikk av kjæresten Justin Theroux i 2012. Ringen hadde en diamant på 8 carat og skal være verdt omtrent en halv million dollar.
- Kjæresten til Lady Gaga, Taylor Kinney, gikk ned på kne på selveste Valentines Day. Frierringen han overrakte hadde en hjerteformet diamant på 12 carat.
- I særklasse er sangeren Beyoncés frierring. Da Jay-Z spurte henne om hun ville gifte seg med han brukte han en frierring med en diamant på 18 carat. Ringen er desigen av Lorraine Schwartz og antas å koste cirka 5 millioner dollar.
FRIERTIPS
Vi i Tesori Diamanter har blitt kjent med mange flotte friere etter å drevet med diamanter og frierringer i mange år. Da vi skulle arrangere Tesori sin ”Frierskolen” fikk vi gjort en undersøkelse for å få vite mer om frierenes erfaringer. Hvordan gikk frieriet? Noen av resultatene her:
- Omtrent 2 av 3 brukte lang tid på å planlegge frieriet, tre måneder eller mer. 25% fortalte at de brukte cirka en måned, mens 10% gjorde unna planleggingen på under en uke.
- I cirka 10% av tilfellene har partneren gitt uttrykk for at frieriet kunne vært mer romantisk.
- 20% svarte at hvis de hadde sjansen til å gjøre frieriet på nytt ville de gjort det på en annerledes måte.
- Litt under halvparten fridde på en vanlig hverdag. 20% valgte en merkedag som Nyttårsaften, Julaften osv.
- De fleste friere velger å fri enten hjemme eller på ferie. 70% av alle frierne svarte at de valgte en av disse stedene for sitt frieri.
- Å gå ned på kne er fremdeles det som gjelder. 80% av alle som svarte fortalte at de gikk ned på kne da de fridde.
- 75% synes det var viktig med en fin frierring og var opptatt av hva andre synes om frierringen. Svært mange (86%) synes det var viktig at de fikk mye for pengene når de skulle investere i en frierring.